lørdag 12. november 2011

Inspirasjon!

Noen bilder som kan gi inspirasjon for å vise andre muligheter denne planten har, ikke bare som potteplante. 

Hortensia som snittblomst passer godt sammen med andre snittblomster som roser, gerbera, nellikker, forskjellig staffasje og annet.

På dette bildet er det en enslig hortensia i en vase.
Den står der vakkert for seg selv.

Fantastisk flott synes jeg.


En vakker dekorasjon!


En flott bukett!


og en bukett til!


En vakker krans!



To vakre hortensia i en hvit mugge!


Hortensiaplanten egner seg også til tørking, den bevarer fargen ganske godt men på sikt falmer den.


 

fredag 11. november 2011

Kjære lesere!

Kjære lesere!

Nå har jeg skrevet en del om ulike Hortensiaplanter, deres vekstgrunnlag, stell og behandling.

Hortensiaplanten kan brukes til så mangt og i fortsettelsen vil jeg skrive litt om akkurat det.
Jeg kommer også til å legge ut en del bilder som du som leser kan la deg inspirere av.

På dette bildet ligger hortensiablomsterhoder å flyter i vann sammen med løse roseblader. En dekorativ variant som kan være fin å ha på bordet.

Syrinhortensia!


Hydrangea paniculata "Grandiflora"

Syrinhortensia er også en vakker plante og den mest hardføre av hortensiaene vi har i Norge. Den trives best i sol, vil ha humusrik jord med lav ph. Denne varianten har hvite blomsterklaser som blir rødlige utover høsten. Syrinhortensiaen er enten en stor busk eller et lite tre. Den blomstrer på årsskudd og tåler derfor å skjæres kraftig ned ved behov. Høyde 2 - 3 meter, H5.

En annen variant er "Limelight" - har hvitgrønne store blomsterklaser og er en stor og kraftig busk. Skal ha samme vekstvilkår og stell. Høyde 2 - 3 meter H5




Nærbilde av blomsterklasen.

torsdag 3. november 2011

Hagehortensia!

Hagehortensiaen er en mer hardfør plante enn stuehortensiaen.
Den fåes i fargenyansene blått - lilla - hvitt - rødt og rosa.
Plantene forandrer ikke i så stor grad fargen på blomstene som stuehortensiaen gjør men det er jo viktig at de står i riktig type jord og får riktig gjødsel.
For at de rosa variantene skal blomstre videre å ha samme farge trenger disse plantene kalk for å bevare fargen.
De blå variantene kan trenge tilskudd av aluminium for å beholde sin vakre blå farge. Veldig viktig å ikke gi planten for mye aluminiumstilskudd, gjør man det kan dette forgifte planten. Når du planter ut tilsetter du 1ts aluminium pr plante. Dette ble kanskje litt vanskelig, trøsten er at de hvite variantene forblir hvite uavhengig av surhetsgrad, aluminium eller kalk.

Hagehortensiaen kan plantes på samme måte som  Rhododendron. Hagehortensiaen starter å blomstre når Rhododendronen sesongen er over. De kan med fordel plantes i samme bed.
Planten blir en tett rund busk og ca 1m høy. Har du lyst på en oppstammet variant kan den bli enda litt høyere en ca 1m.
Der er kommet en ny hagehortensia plante som er remonterende (blomstrer om igjen) hele sommeren.


Hagehortensiaen  blomstrer fra juli til oktober. Det som jeg synes er flott med denne planten er at den er en av få planter som blomstrer helt frem til snøen kommer.
Lurer du på om det er mulig for deg å ha en slik plante i hagen er det greit å sjekke hvor høy H-verdi det er der du bor. Anbefalt H-verdi på hagehortensia er mellom H4 - H5.
Langs kysten og i ytre strøk av Norge er det nok ikke noe problem men i indre strøk og nordover kan det muligens være utfordrende. På grunn av kulde og mye snø.

tirsdag 1. november 2011

Rosa stuehortensia

Denne er en rosa variant av stuehortensia. Disse plantene er mindre i vekst enn mange av de variantene man får kjøpt på våren for å ha ute.
Hortensiaen liker jevn fuktighet, den skal ikke tørke for mye ut. I våre dager med ca 20 grader inne trenger nok planten vann 2 - 3 ganger i uken. Blir blomstene slappe og ser ut til å visne, kan man redde planten ved å "bøttevanne" den. Fyll en bøtte med vann, hold potten under vann til det slutter å "luftboble". La den stå å renne av seg for deretter å sette den tilbake i pyntepotten.
Lykke til!

mandag 31. oktober 2011

Blå stuehortensia!


Dette er den mest vanlige stuehortensiaen og ganske lik den opprinnelig planten. I "gamle dager" var dette en populær og ganske vanlig plante, temperaturen inne var lavere enn den vi har idag. Den skulle stå lyst og vannes ca en gang i uken.

onsdag 26. oktober 2011

Tidlig blomstring!


En annen type Hortensia i tidlig blomstring. Denne er også en vakker plante. Se på den flotte kontrasten knoppene har til de blomstene som er sprunget ut!

tirsdag 25. oktober 2011

Tidlig stadige i blomstringen!



En vakker plante i knopp. Hortensiaen er også vakker før den springer helt ut men den har et litt annet uttrykk :-)

mandag 24. oktober 2011

av Hortensia planten!

 Stell!
  • vann den godt i blomstringsperioden og jevn fuktighet uten at det står vann i potten (våte røtter som står i vann er ikke bra).
  •  trenger mye lys og liker ikke å tørke ut.
  •  ikke nødvendig med gjødsel i blomstringsperioden, såsant du ikke skal prøve å overvintre planten ute. Jeg gjødseler ikke mine planter og de holder seg fint hele sesongen. Fra tidlig vår til sen høst 
  • etter avblomstring beskjæres planten. Nye blomsterknopper dannes om høsten, viktig å ikke beskjære planten for langt ned.
  •  
  • når du planter Hortensiaen i en potte er det viktig at potten er stor nok til røttene.
  • Det er spesielt viktig om du prøver å overvintre planten i krukke ute. Hortensiaen liker ikke å bli kald på røttene.
  • Tips!
  • Bobleplast og eller fleecepledd kan brukes til å pakke inn potten, for å unngå at den fryser på røttene om vinteren. Dette har jeg prøvd og det har fungert.

mandag 17. oktober 2011

Hortensia "Tivoli"


Denne sorten er litt annerledes, blomstene er tofarget. Jeg har ikke sett dem så ofte i Norge, kanskje noe å se etter til våren igjen når nye Hortensiaplanter skal stå på trappen min ...

Mine Hortensia planter!

Det latinske navnet på Hortensia er Hydrangea. Den tilhører Saxifragaceae familien. Navnet kommer fra de greske ordene hydor - vann og aggeion - fat. Når frukten sprekker får den form som et vannfat.                                Hortensiaen kommer opprinnelig fra Kina og Sørøst Asia og fra Nord- og Sør-Amerika.                                      Fargen på plantene går fra hvitt - rosa - rød - blått - lilla. Og den finnes i mange forskjellige sjatteringer innenfor disse fargene.                                                                               Hvert år har jeg flere forskjellige Hortensia planter, pottet i blå krukker på trappen ved inngangsdøren. Jeg synes at dette er en uttrolig spennende og vakker plante. Mine Hortensiaer i år var som disse. Det som gjør plantene ekstra spennende er at plantene forandrer fargene igjennom hele sesongen. Vi er kommet til oktober og jeg har fremdeles en plante stående igjen på trappen.


onsdag 12. oktober 2011

Hortensia planter

Kjære lesere!
Bloggen vil inneholde ulik informasjon om planten Hortensia, plantens opprinnelse, forskjellige latinske og norske varianter osv.